Το Παλαιό Κλήμα

Αξίζει να επισκεφθείτε το καταπράσινο γραφικό χωριό το Παλαιό Κλήμα ΒΔ του νησιού, το οποίο απέχει 24 χλμ. από τη Χώρα και ευρίσκεται μεταξύ του Νέου Κλήματος και της Γλώσσας. Χαρακτηρίζεται από παλαιά λιθόχτιστα πέτρινα σπίτια με αμφιθεατρική διάταξη ενώ παρέχει στον επισκέπτη μία μαγευτική θέα προς την Σκιάθο και την Εύβοια . Παρά τις νεότερες παρεμβάσεις η Γλώσσα εξακολουθεί να διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα χωρίς σοβαρές αλλοιώσεις, από τις μετέπειτα επιδράσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι περίπου το 1950, το χωριό ήταν διαιρεμένο σε δύο συνοικίες ή χωριά όπως τα έλεγαν κατά το παρελθόν κάτοικοι : το Επάνω και το Κάτω Κλήμα.

Το Κάτω Κλήμα που είναι παλαιότερο από το Επάνω ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση κατά τον 18ο αι. από Γλωσσιώτες σαν αγροτικός οικισμός για την εξυπηρέτηση των αγροτικών τους αναγκών.
Στο χωριό σημαντική θέση κατέχει η εκκλησία των αγίων Αναργύρων κτισμένη το 1828 πιθανώς στο χώρο που υπήρχε προγενέστερα ένας μικρός ναός.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κάτω Κλήμα είχε μία πλατεία με μία εξαιρετική θέα προς τη Γλώσσα, το Λουτράκι, ενώ από εκεί μπορούσες να αντικρίσεις ακόμη και το Πήλιο όπως και τη Σκιάθο. Στην Πλατεία υπήρχε ένα μεγάλο επιβλητικό μεσογειακό δένδρο η κοκκορεβυθιά που στην τοπική διάλεκτο ονομάζονταν “Τσιτσίραφλος”

Δείτε περισσότερα χωριά