Πεζοπορία

Όλο το νησί είναι ένας μεγάλος «καμβάς» που θα γεμίσει με τις «πινελιές» σου για να δημιουργηθεί ένα μοναδικό έργο τέχνης, όπως οι «πινελιές» αναζωογόνησης μέσα από περιπατητικές διαδρομές.

Οι περιπατητικές διαδρομές στη Σκόπελο διαθέτουν στην πλειοψηφία τους  σήμανση, κιόσκια και διαφορετικά μήκη καλύπτοντας πορείες δεκάδων χιλιομέτρων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί έργο σηματοδότησης και βελτίωσης της πρόσβασης, σε περιπατητικές διαδρομές συνολικού μήκους περίπου 100χλμ.

Αρκετά  τμήματα αυτών των διαδρομών, ήδη χρησιμοποιούνται. Οι διαδρομές περιλαμβάνουν πολυποίκιλο τερέν και τοπία, όσον αφορά την ικανότητα των χρηστών και τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο του νησιού. 

Οι διαδρομές διασχίζουν ένα μεγάλο μέρος του νησιού και συνδυάζουν, χωριά, μοναστήρια, φυσικές γωνιές, εκκλησάκια, μοναδικής αισθητικής μωσαϊκού αγροτικών τοπίων σε σύνθεση με πυκνά δάση και ακτογραμμή  προστατευμένης περιοχής του δικτύου NATURA 2000, δημοφιλή μέρη αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά.

Οι επισκέπτες που επιλέγουν αυτό το είδος του εναλλακτικού τουρισμού, δεν ωφελούν μόνο την φυσική τους κατάσταση αλλά νοιώθουν μία ψυχική ευφορία και ανάταση θαυμάζοντας τον πολιτιστικό και μοναδικό φυσικό πλούτο του νησιού, ανακαλύπτοντας παράλληλα και καλά κρυμμένα μυστικά της πολιτιστικής διαδρομής της Σκοπέλου.

Ο Δήμος Σκοπέλου σε συνεργασία με τον ΕΟΤ αλλά και άλλους φορείς έχουν προχωρήσει στην οργάνωση ενός δικτύου περιπατητικών μονοπατιών που διαθέτουν τις απαραίτητες σημάνσεις και τους σταθμούς -κιόσκια. Έχουν δώσει μάλιστα και ονόματα στις διαδρομές αυτές όπως Τ1 έως Τ5, για την καλύτερη διευκόλυνση των περιπατητών. Μπορείτε βέβαια να προμηθευτείτε και σχετικούς χάρτες στο λιμάνι , ώστε να επιλέξετε τις διαδρομές που θέλετε να ακολουθήσετε.

Τ1 Διαδρομή Χώρα Σκοπέλου – Κορυφή Βουνό Παλούκι και Μοναστήρια
Τ2 Διαδρομή Βάτος (από βουνό Παλούκι) προς Ιερά Μονή Ταξιαρχών και Αγία Άννα
Τ3 Σκόπελος – Άγιος Κωνσταντίνος – Πηγή Τζελαλί
Τ4 Παλαιό Κλήμα – Λουτράκι
Τ5 Λουτράκι – Γλώσσα

Ορισμένες δημοφιλείς  διαδρομές της Σκοπέλου φέρουν τις ονομασίες Τ1, T2, T3, T4 και Τ5, για την καλύτερη διευκόλυνση των περιπατητών. Μπορείτε να προμηθευτείτε και σχετικούς χάρτες στο λιμάνι, ώστε να επιλέξετε τις διαδρομές που θέλετε να ακολουθήσετε:

Τ1 Διαδρομή Χώρα Σκοπέλου – Κορυφή Βουνό Παλούκι και Μοναστήρια

Τ2 Διαδρομή Βάτος (από βουνό Παλούκι) προς Ιερά Μονή Ταξιαρχών και Αγία Άννα

Τ3 Σκόπελος – Άγιος Κωνσταντίνος – Πηγή Τζελαλί

Τ4 Παλαιό Κλήμα – Λουτράκι

Τ5 Λουτράκι – Γλώσσα