Χωριό Γλώσσας

Ο μεγάλος και όμορφος οικισμός της Γλώσσας στην ΒΔ πλευρά της νήσου χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, με την μαγευτική θέα, βρίσκεται πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου και αποτελεί τον δεύτερο μετά τη Χώρα σε πληθυσμό οικισμό της Σκοπέλου.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του “Η Νοσταλγός” αναφέρεται για το ψηλό χωριό υπονοώντας τη Γλώσσα , ενώ ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης την χαρακτηρίζει ως η “αμπελοφυτευτής περιοχή”.

Προσπαθώντας να αναζητήσουν την προέλευση της ονομασίας αυτής του πανέμορφου χωριού, ορισμένοι θεωρούν ότι οφείλεται στη γλωσσοειδή μορφή του ακρωτηρίου – κάβου που χαρακτηρίζει την θαλάσσια περιοχή του χωριού, ενώ άλλοι την αποδίδουν στην γλωσσική παραλλαγή του ονόματος Κνώσσα, που ήταν το όνομα της πόλης που δημιούργησαν οι Μινωίτες οι οποίοι πρωτοκατοίκησαν τη νήσο. Βέβαια υπάρχει και η σατιρική εκδοχή, που οι κάτοικοι διαδίδουν ότι η ονομασία αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι λόγω ορεινού αναγλύφου σου “βγαίνει η γλώσσα” για να ανέβεις τα σκαλοπάτια του χωριού.

Η πανέμορφη Γλώσσα και η ευρύτερη περιοχή της, βρίθει από πηγές και είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα, δαμασκηνιές και αμυγδαλιές. Τα σπίτια του χωριού είναι παραδοσιακού μακεδονικού ρυθμού με τα χαρακτηριστικά διώροφα και τις κεραμικές στέγες τους καθώς και τα ξύλινα μπαλκόνια που φέρουν σιδερένια κάγκελα. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια στα γραφικά καλντερίμια του χωριού συναντούμε γυναίκες με τις τοπικές ενδυμασίες, τις λεγόμενες στην τοπική διάλεκτο “φουστάνες”, που δείχνει ότι οι κάτοικοι διατηρούν ακόμη τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τα έθιμα αλλά και το γλωσσικό τους ιδίωμα.

Ιστορικά ο οικισμός της Γλώσσας ήταν ενεργός από τα προϊστορικά χρόνια και αποτελούσε πιθανόν αποικία των Μινωϊτών, όπως μαρτυρούν τα κατάλοιπα προϊστορικής κατοικίας . Επίσης η αρχαιολογική σκαπάνη στην ευρύτερη περιοχή και στο Λουτράκι έχει ανακαλύψει αρχαίους πύργους, ερείπια αναλημματικών τοίχων και κτιριακές κατασκευές διαφόρων περιόδων της αρχαίας εποχής.

Εξάλλου στο προαύλιο του Μοναστηρίου του Αγίου Ταξιάρχη στη θέση Πλατάνα, βόρεια της Γλώσσας, ανακαλύφθηκαν κτίσματα Παλαιοχριστιανικού ναού μονόκλιτης βασιλικής με τρούλο, που είχε αναγερθεί το 672 μ.Χ. και αποτελεί τον παλαιότερο ναό της νήσου.