Λουτράκι Γλώσσας

Το Λουτράκι είναι το πρώτο λιμάνι της Σκοπέλου που «υποδέχεται»  συνήθως τα πλοία ή τα ιπτάμενα δελφίνια που έρχονται από τη Σκιάθο, τον Βόλο ή τον Αγ. Κωνσταντίνο και μετά, συνεχίζουν το ταξίδι τους προς το λιμάνι της Σκοπέλου. Πηγαίνοντας χιλιετίες πίσω, στην περιοχή αυτή ευδοκιμούσε η τρίτη αρχαία πόλη της Σκοπέλου, η Σελινούς, που ιδρύθηκε από τους Χαλκιδείς, κατά τον 8ο π.χ. αιώνα.  Στις μέρες μας, διασώζεται τμήμα των νοτιοανατολικών τειχών του 5ου-4ου π.χ. αιώνα αλλά και μέρη αρχαίου κτιρίου της ίδιας εποχής.

 

Το ένδοξο παρελθόν είναι κομμάτι της ταυτότητας της περιοχής, καθώς στα θεμέλια των σπιτιών του οικισμού ανακαλύπτονται κατά καιρούς επιτύμβια ανάγλυφα, μαρμάρινα αγαλματάκια, ελληνιστικές και ρωμαϊκές επιγραφές, αλλά και διάφοροι τάφοι. Σημαντικό μέρος του αρχαίου πολιτισμού της Σκοπέλου, εντοπίζεται στα  νοτιοανατολικά του Λουτρακίου που διατηρούνται ερείπια από τα Ρωμαϊκά Λουτρά, στα οποία οφείλει και το όνομά του το σημερινό Λουτράκι. Είναι εξίσου εντυπωσιακό πως στην περιοχή βρέθηκε το 1865, μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς, που αποτελεί αντίγραφο της Παρθένου Αθηνάς του Φειδία και το οποίο  φιλοξενείται πλέον στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ άλλα ευρήματα της εποχής βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής διαφαίνεται και από τον  Βυζαντινό Ναό του Αγ. Νικολάου, που «αγναντεύει» τη θάλασσα κοντά στην παραλία του λιμανιού, με «αποστολή» την προστασία των ναυτικών. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει θεμελιωθεί πάνω σε παλιό βυζαντινό ναό του 7ου αιώνα με πολλά σημεία του να μαρτυρούν τη δραστηριότητα μιας άλλης εποχής.

 

 

Απόσταση από τη Χώρα της Σκοπέλου (Λιμάνι) 28.5 km περίπου 41 λεπτά με το αυτοκίνητο (από τον δρόμο του Αγίου Ρηγίνου). Απόσταση από τη Χώρα της Σκοπέλου (Λιμάνι) 33.1 km περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο (από τον δρόμο Στάφυλου – Αγνώντα). Απόσταση από τη Χώρα της Σκοπέλου (Λιμάνι) 23.4 km περίπου 38 λεπτά με το αυτοκίνητο (από τον δρόμο Γλυστέρι – Καρυά Βουνό Δέλφη).