Εκκλησίες – Μοναστήρια

Η Σκόπελος είναι από τα λίγα μέρη του κόσμου που ναοί, ξωκλήσια και μοναστήρια «δένουν» άρρηκτα με τη φύση και τη μοναδική οικιστική ταυτότητα και δημιουργούν έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής! Μόνο μέσα στη Χώρα, «ζουν» μαζί με τους κατοίκους, δεκάδες εκκλησίες και μικρά εκκλησάκια ενώ γύρω από αυτή υπάρχουν 5 μοναστήρια για να της «κρατάνε συντροφιά».
Εκατοντάδες είναι οι θρησκευτικοί ναοί και 9 συνολικά είναι τα μοναστήρια σε όλο το νησί που τοποθετούνται στη μεταβυζαντινή περίοδο και τα οποία «κρύβουν» τη δική τους ιστορία ενώ πολλά από αυτά περιλαμβάνουν εντυπωσιακά τέμπλα, αιώνων. Η Μονή της Ευαγγελιστρίας της οικογένειας Δαπόντε, η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η Μονή της Αγίας Βαρβάρας, η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η Αγία Μονή, ο Άγιος Ευστάθιος, ο Ταξιάρχης, η Μονή του Αγίου Ιωάννη (Κοτρωνάκι) και η Μονή Ταξιαρχών στη Γλώσσα χαρίζουν μια μοναδική θρησκευτική εμπειρία. Ανακαλύψτε τα!

Αη Γιάννης στο Καστρί 

Ο Αϊ Γιάννης στο Καστρί είναι ένα γραφικό εκκλησάκι που είναι γατζωμένο σε ένα ψηλό και απόκρημνο βράχο ύψους 100μ., το οποίο υψώνεται στην παραλία δημιουργώντας μία μαγευτική αντίθεση με το γαλάζιο της θάλασσας. Μπορείτε να φτάσετε εκεί ακολουθώντας ένα δρομάκι στα δεξιά σας λίγο πριν φτάσετε στη Γλώσσα, αφού προηγουμένως περάσετε από το εκκλησάκι της Παναγίας και συναντήσετε μία βρύση για να ξεδιψάσετε. Το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη είναι ένα μοναδικό και πολυφωταγραφισμένο αξιοθέατο που μπορείτε να το προσεγγίσετε ανεβαίνοντας 106 σκαλοπάτια σκαλισμένα στο βράχο. Κάντε λοιπόν υπομονή διότι όταν ανεβείτε στην κορυφή θα αποζημιωθείτε για το κόπο σας, αντικρίζοντας το πέλαγος και απολαμβάνοντας μία αξέχαστη θέα που δημιουργούν οι διαδοχικές μικρές πανέμορφες παραλίες με τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα στα βράχια αγκαλιασμένα από ένα καταπράσινο πευκόφυτο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την παράδοση ένας Γλωσσιώτης ψαράς, επιστρέφοντας από το βραδινό του ψάρεμα αντίκρισε στην κορυφή του βράχου ένα σημαδιακό φως, το οποίο στη συνέχεια το έβλεπε κάθε βράδυ. Ξαφνικά στον ύπνο του εμφανίστηκε μία γυναίκα που του εκμυστηρεύτηκε ότι στην κορυφή του βράχου υπήρχε μία εικόνα. Παρακινούμενος λοιπόν από το όνειρο του, αναρριχήθηκε στον βράχο και ανακάλυψε στην κορυφή του, την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η παράδοση λέει ότι ο ψαράς πήρε μαζί του την εικόνα αλλά εκείνη ξαναγύριζε στον βράχο. Αυτό συνεχίστηκε αρκετές φορές οπότε και χτίστηκε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που τιμάται στις 29 Αυγούστου.