Στάφυλος

Ο σημαντικότερος και πιο γνωστός αρχαιολογικός χώρος της Σκοπέλου είναι ο Στάφυλος που βρίσκεται πάνω στην βραχώδη χερσόνησο, όπου υπήρχε οικισμός κατά την Μυκηναϊκή περίοδο.

Η σημασία του διαφαίνεται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές του καθηγητή Ν. Πλάτωνα που αποκάλυψαν ευρήματα τα οποία αποδεικνύουν την κατοίκηση του νησιού κατά την εποχή αυτή, ενώ υπάρχουν και υπολείμματα μυκηναϊκών τοίχων.

Βέβαια, η σημαντικότερη και πιο εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη ήταν το εντυπωσιακό ξίφος μήκους 32 εκ. με σφυρήλατη διακόσμηση και λαβή επικαλυμμένη με φύλλα χρυσού, που βρέθηκε μέσα στον περίφημο μυκηναϊκό τάφο και αποδίδεται στον Στάφυλο! Το εμβληματικό αυτό, για τη Σκόπελο, μοναδικό ξίφος εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Πίσω από την παραλία του Σταφύλου υπάρχει μια ακόμη παραλία, το Βελανιό, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ίχνη κατοίκησης κατά τη μυκηναϊκή εποχή. Είναι αξιοσημείωτο πως στην ύπαιθρο της Σκοπέλου, ανακαλύπτονται συνεχώς μεμονωμένα μνημεία που τεκμηριώνουν τις παραγωγικές δραστηριότητες των αρχαίων κοινωνιών της Πεπαρήθου.