Το Παλαιό Κλήμα

Αξίζει να επισκεφθείτε το καταπράσινο γραφικό χωριό του Παλαιού Κλήματος Βορειο-δυτικά του νησιού, το οποίο απέχει 24 χλμ. από τη Χώρα, μεταξύ του Νέου Κλήματος και της Γλώσσας. Θα σας μείνουν αξέχαστα τα  παλαιά λιθόχτιστα πέτρινα σπίτια με αμφιθεατρική διάταξη και η μαγευτική θέα προς τη Σκιάθο και την Εύβοια.

 

 

 


Μέχρι περίπου το 1950, το χωριό ήταν διαιρεμένο σε δύο συνοικίες ή χωριά όπως τα έλεγαν κατά το παρελθόν οι κάτοικοι, το Επάνω και το Κάτω Κλήμα.

 

 

 

Το Κάτω Κλήμα, που είναι παλαιότερο από το Επάνω, ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση κατά τον 18ο αι. ως αγροτικός οικισμός για την εξυπηρέτηση αγροτικών αναγκών. Στο χωριό, σημαντική θέση κατέχει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που κτίστηκε το 1828, πιθανώς στο χώρο που υπήρχε προγενέστερα ένας μικρός ναός.

 

 

 

Το Κάτω Κλήμα είχε μία πλατεία με εξαιρετική θέα προς τη Γλώσσα, το Λουτράκι, ενώ από εκεί μπορούσες να αντικρίσεις ακόμη και το Πήλιο όπως και τη Σκιάθο. Στην Πλατεία υπήρχε ένα μεγάλο επιβλητικό μεσογειακό δένδρο, η λεγόμενη κοκκορεβυθιά, που στην τοπική διάλεκτο ονομάζονταν “Τσιτσίραφλος”.