Άγιος Ρηγίνος

Η εκκλησία του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου του νησιού, που κατά τον θρύλο κτίσθηκε το 1728 πιθανόν πάνω στα κατάλοιπα ενός προγενέστερου βυζαντινού μοναστηριού, βρίσκεται 4χλμ ΝΔ της Χώρας και αποτελεί αξιοθέατο. Η σημερινή εκκλησία οικοδομήθηκε το 1960 και στον προαύλιο χώρο μπορεί ο επισκέπτης προσκυνητής να δει την σαρκοφάγο του μαρτυρήσαντος αγίου και πρώτου Επισκόπου κατά τον 4ον αι. μ. Χ., ενώ στη Νοτιοδυτική πλευρά της μονής συναντούμε κελιά μοναχών καθώς και μία χαρακτηριστική κρήνη.

Στον μητροπολιτικό ναό της Γέννησης του Χριστού εκτίθεται σήμερα το Ιερό λείψανο του πολιούχου του νησιού του Άγιου Ρηγίνου. Ωστόσο πριν καταλήξει στον καθεδρικό ναό ακολούθησε μία μεγάλη διαδρομή. Αρχικά το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Κύπρο από όπου ο καπετάν Χατζή Κωνσταντίνος το έφερε στην Σκόπελο. Στη συνέχεια έφτασε στην Μονή του Ιωάννη του Βαπτιστή με τελικό προσδιορισμό την Μητρόπολη.

Πολύ κοντά στη θέση που οι Σκοπελίτες ενταφίασαν τα ιερά λείψανα του μαρτυρήσαντος Αγίου Ρηγίνου, οικοδομήθηκε πάνω σε ένα μικρό λόφο που απέχει 4 χλμ ΝΔ της Χώρας το ομώνυμο Μοναστήρι όπου στις 25 Φεβρουαρίου εορτάζεται η μνήμη του. Έτσι κάθε χρόνο εκείνη την ημερομηνία πλήθος από προσκυνητές από τα γύρω νησιά των Σποράδων από το Βόλο αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδος συγκεντρώνονται και συμμετέχουν στα έθιμα της λατρείας του Αγίου καθώς και στην περιφορά των Ιερών λειψάνων η οποία ξεκινάει από τη Μονή και διαμέσου των δρόμων της Χώρας φθάνει στον καθεδρικό ναό της Γέννησης του Χριστού. Οι προσκυνητές θεωρούν χρέος τους να αποτίσουν φόρο τιμής στον άγιο που μαρτύρησε για την πίστη του αλλά και για την αγάπη που έδειξε με τα θαύματά του καθώς και για την γενικότερη προσφορά του σαν επίσκοπος στο χριστεπώνυμο ποίμνιο του.