Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Από τα πιο παλιά μοναστήρια της Σκοπέλου θεωρείται με βάση τις αρχαιολογικές έρευνες η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή του Σωτήρα που βρίσκεται έναντι του μοναστηριού του Ευαγγελισμού φαίνεται να έχει κτισθεί από τα τέλη του 15ου – αρχές του 16ου αι.

Το μοναστήρι χαρακτηρίζεται από ένα τέμπλο ενδεικτικό της Αγιορείτικης αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας, ενώ μπορούμε να θαυμάσουμε και το παλαιό τέμπλο του 16ου αι. με εικόνες φυτικής θεματολογίας χωρίς να είναι επιχρυσωμένο ή να φέρει χρωματισμούς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι εικόνες της Μονής αποδίδονται στην ίδια περίοδο και μάλιστα ορισμένες από αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία διότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον περίφημο Βυζαντινό αγιογράφο Αγοραστό..

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές Αγιορείτες μοναχοί κατέφυγαν το 1821 στην Μονή του Σωτήρα της Σκοπέλου μεταφέροντας κειμήλια ώστε να τα προστατεύσουν από βέβαια καταστροφή από τους Τούρκους κατακτητές.
Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Μονή Κυριακές ή εορτές ώστε να παρακολουθήσετε την τέλεση μιας μοναδικής κατανυκτικής θείας λειτουργίας με δεδομένο μάλιστα ότι σε άλλα μοναστήρια δεν τελούνται λειτουργίες. Εξάλλου εάν βρίσκεστε στο νησί τον δεκαπενταύγουστο θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την ακολουθία και να ακούσετε να ψάλλεται ο Παρακλητικός Κανόνας προς τιμή της Θεοτόκου. Η Μονή της Μεταμορφώσεος του Σωτήρος εορτάζει στις 6 Αυγούστου.