Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Μονη Σωτήρος ΣκόπελοςΑπό τα πιο παλιά μοναστήρια της Σκοπέλου θεωρείται, με βάση τις αρχαιολογικές έρευνες, η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή του Σωτήρα που φαίνεται να έχει κτισθεί από τα τέλη του 15ου – αρχές του 16ου αιώνα.

Το μοναστήρι χαρακτηρίζεται από ένα τέμπλο, ενδεικτικό της Αγιορείτικης αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε και το παλαιό τέμπλο του 16ου αιώνα με εικόνες φυτικής θεματολογίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι εικόνες της Μονής αποδίδονται στην ίδια περίοδο και μάλιστα ορισμένες από αυτές, έχουν ιδιαίτερη αξία διότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον περίφημο Βυζαντινό αγιογράφο Αγοραστό. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, Αγιορείτες μοναχοί κατέφυγαν το 1821 στην Μονή του Σωτήρα της Σκοπέλου, μεταφέροντας κειμήλια ώστε να τα προστατεύσουν από τις καταστροφές των Τούρκων κατακτητών.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Μονή, Κυριακές ή εορτές, ώστε να παρακολουθήσετε την τέλεση μιας μοναδικής κατανυκτικής θείας λειτουργίας. Εξάλλου, εάν βρίσκεστε στο νησί τον Δεκαπενταύγουστο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την ακολουθία και να ακούσετε να ψάλλεται ο Παρακλητικός Κανόνας προς τιμή της Θεοτόκου. Η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάζει στις 6 Αυγούστου.