Επισκοπή

Το συγκρότημα της Επισκοπής που βρίσκεται 2 χλμ. νότια από τη Χώρα ήταν ενετικό κτίσμα και αποτελούσε την έδρα του Επισκόπου της Σκοπέλου από την πρωτοχριστιανική περίοδο. Κεντρικά στο συγκρότημα βρίσκεται ένας μικρός μονόχωρος ναός, που αποδίδεται χρονικά στον 16ο-17ο αιώνα, ο οποίος φαίνεται να έχει οικοδομηθεί πάνω στα κατάλοιπα μιας μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που είχε κτιστεί κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Η προγενέστερη αυτή βασιλική εκκλησία πιθανώς οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού, από τον επίσκοπο της Χώρας τον Αναστάσιο που την εγκαινίασε το 1078.

Γύρω από τη σημερινή εκκλησία υπάρχει ένα λιθόχτιστο τείχος που την περιβάλλει. Στην ανατολική πλευρά του τείχους φαίνεται να έχει εντοιχιστεί ένα εμβληματικό κτίριο που η μορφή του παραπέμπει σε φρούριο. Πολλοί θεωρούν ότι το τείχος στην ουσία αντιπροσωπεύει το μπροστινό τμήμα του κτίσματος της Επισκοπής που αναγέρθηκε από τους Ενετούς αλλά για κάποια άγνωστη αιτία παρέμεινε μισοτελειωμένο.

Στην περιοχή της επισκοπής πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές από τον Καθηγητή Αρχαιολόγο Ξυγγόπουλο με αποτέλεσμα να αποκαλυφτούν πολλά αρχαία ερείπια που μπορεί ο επισκέπτης να τα παρατηρήσει στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.