Το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου

Το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί διαχρονικό πολιτιστικό θησαυρό του τόπου και στεγάζεται σε ένα παλαιό αρχοντικό κτίριο που κτίστηκε το 1795 και ανακατασκευάστηκε το 1971 ως διατηρητέο, κρατώντας ανεπηρέαστη τη μορφή του, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά δομικά και διακοσμητικά στοιχεία του παραδοσιακού ύφους του οικισμού.

Στη συνέχεια, δωρήθηκε το 1991 στο Δήμο από την οικογένεια Νικολαϊδη, ενώ τον Αύγουστο του 1992 το Λαογραφικό Μουσείο εγκαινίασε τη λειτουργία του, με σκοπό την προβολή του πολιτιστικού τομέα της Σκοπέλου

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα μεγάλο αριθμό σπάνιων και πολύτιμων παραδοσιακών χειροποίητων κεντημάτων και των περίτεχνων ξυλόγλυπτων επίπλων που στολίζουν όλα τα δωμάτια του αρχοντικού και ιδιαίτερα το καθιστικό, το τζάκι, τα χώρο της νυφικής κρεβατοκάμαρας με την προίκα της νύφης που εκτίθεται σε άριστη κατάσταση.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, εκτός από τα μεμονωμένα αντικείμενα, φρόντισαν οι οικογένειες με την αμέριστη προσφορά τους να αναδείξουν τη σημασία των εργαστηρίων της λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης του νησιού. Συγκεντρώθηκε λοιπόν και μία πλούσια συλλογή μαχαιριών, κεραμικών, πινάκων, πιστών αντιγράφων χαρακτηριστικών καραβιών, καθώς και διαφόρων χειροτεχνικών έργων που εντυπωσιάζουν με το μεράκι και τη δεξιοτεχνία των λαϊκών τεχνιτών.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και ο υπόγειος χώρος του Μουσείου, που χαρακτηρίζεται από μία μικρή αλλά σημαντική συλλογή αγροτικών εργαλείων και της καθημερινής οικιακής χρήσης που μας τοποθετεί νοερά στις συνήθεις της εποχής εκείνης. Δίπλα στον καναπέ εντύπωση προκαλεί μία πανέμορφη Σκοπελίτικη ενδυμασία που φορούσε μία όμορφη κοπέλα, η οποία κρατούσε την Ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αντλάντα των ΗΠΑ!

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το Λαογραφικό Μουσείο διοργανώνει συχνά πολλές εκδηλώσεις και διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι φιλοσοφία ζωής για τους Σκοπελίτες να επενδύουν στη λαϊκή τους παράδοση, αποβλέποντας στη ζωντανή σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.