Αρχοντικό Βακράτσα

 

Ένα εξίσου χαρακτηριστικό Σκοπελίτικο αρχοντικό που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το κτίριο Βακράτσα που βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας και σε μικρή απόσταση πάνω από την παραλία. Η κυρία Αντιγόνη Βακράτσα ήταν ιδιοκτήτρια του αρχοντικού, η οποία το πρόσφερε ως δωρεά στο Δήμο για να γίνει μουσείο.

 

 

 

 

 

 

Εκεί εκτίθεται μία συλλογή διάφορων προσωπικών αντικειμένων και αξιόλογων κειμηλίων, που ανήκαν στην οικογένεια. Η μαγική εμπειρία γνωριμίας με το παρελθόν του τόπου, μπορεί να εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή σας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται συχνά στον προαύλιο χώρο του αρχοντικού με το χαρακτηριστικό φοινικόδεντρο. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι, όλα ανεκτίμητης αξίας και προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους, από τα λιμάνια της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου, όπου έφταναν τα καράβια της οικογένειας Ρεμπάκη.

 

 

 

 

Με τον τρόπο αυτό, αποκαλύπτεται η αισθητική αντίληψη μιας άλλης εποχής. Τα έπιπλα, οι γυναικείες σκοπελίτικες φορεσιές, οι εικόνες, οι πίνακες, τα κεντήματα, οι πορσελάνες, τα μεταλλικά αντικείμενα αντανακλούν και αποτυπώνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη Σκόπελο μιας περιόδου, άνω των 250 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

Την εικόνα συμπληρώνουν ιδανικά οι φωτογραφίες στους τοίχους και τα διπλώματα (το ένα με την υπογραφή του αθάνατου εθνικού ποιητή Κ. Παλαμά) της οικογένειας, που αποθανατίζουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία της ιστορίας του τόπου. Παράλληλα, τα ιατρικά εργαλεία προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, καθώς δείχνουν τα μέσα με τα οποία προσπαθούσαν οι ιατροί να επιτελέσουν το λειτούργημα τους, στο τέλος του 19ου αι. και τις αρχές του 20ου αι. στην επαρχία.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Καθημερινά :11:00-15:00 και 18:00-22:00

Είσοδος : 3€