Οικία Παύλου Νιρβάνα

Ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της Μαγνησίας αποτελεί χωρίς αμφιβολία το οίκημα Νιρβάνα στην Σκόπελο, όπου φιλοξενείται το Μουσείο Ιστορίας της νήσου. Το κτίριο, στο οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια ο διακεκριμένος νεοέλληνας λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα εκθετήριο της ιστορικής διαδρομής της νήσου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ως γνωστόν ο Παύλος Νιρβάνας κατάγονταν από το νησί και το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης.

Το κτίριο αυτό, που αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το 1965, είναι ένα αυθεντικό δείγμα Σκοπελίτικης αρχιτεκτονικής του λεγόμενου “Μακεδονικού Τύπου” χωρίς μάλιστα να έχει υποστεί μετέπειτα παρεμβάσεις. Κτίσθηκε στο πρώτο μισό του 19ου αι. και επισκευάστηκε κατά το διάστημα 2004- 2005. Βρίσκεται στην συνοικία του Αγίου Ιωάννη όπου από εκεί μπορείτε να απολαύσετε μία εξαιρετική θέα προς την αμφιθεατρική Χώρα και το γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου.

Είναι ένα κατά το πλείστον λιθόκτιστο διώροφο κτίσμα, που εκτός από την πρόσοψη και την ανατολική του πλευρά τα οποία είναι κατασκευασμένα από ένα είδος τοιχοποιίας που λέγεται “τσατμά”. Πρόκειται για λεπτές σανίδες ή πλεγμένα καλάμια που γεμίζονται με λάσπη ή τούβλα και η τεχνική αυτή ολοκληρώνεται με την εφαρμογή επιχρίσματος δηλαδή “σοβά”. Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από έναν κλειστό σκεπαστό εξώστη (“σαχνισί”), που αποτελεί κυρίαρχο δομικό αρχιτεκτονικό παραδοσιακό στοιχείο.

Όταν λοιπόν ο επισκέπτης εισέρχεται στο οίκημα Νιρβάνα, εντυπωσιάζεται από μία σύγχρονη μουσειολογική εκδοχή της παρουσίασης και προβολής της Ιστορίας της Σκοπέλου. Η έκθεση Πεπάρηθος – Σκόπελος που προβάλλεται στην οικία Νιρβάνα αναφέρεται στην ιστορία της πόλης από τη Αρχαιότητα έως σήμερα. Σηματοδοτεί το νέο ιδιαίτερο ρόλο του οικήματος, που αποτελεί ένα οργανικά ενιαίο σύνολο με τον παραδοσιακό οικισμό της Σκοπέλου, αφού μέχρι σήμερα υπήρχε μία συνεχής κατοίκηση από τους Αρχαίους χρόνους.