Οικία Παύλου Νιρβάνα

Ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Μαγνησίας αποτελεί χωρίς αμφιβολία το οίκημα Νιρβάνα στην Σκόπελο, στο οποίο λειτουργεί το Μουσείο Ιστορίας της νήσου. Το κτίριο, στο οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια ο διακεκριμένος νεοέλληνας λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας, επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα εκθετήριο της ιστορικής διαδρομής της Σκοπέλου, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ως γνωστόν, ο Παύλος Νιρβάνας καταγόταν από το νησί και το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης.

Το κτίριο αυτό αποτελεί αυθεντικό δείγμα Σκοπελίτικης αρχιτεκτονικής του λεγόμενου “Μακεδονικού Τύπου”, χωρίς μάλιστα να έχει υποστεί μετέπειτα παρεμβάσεις. Κτίσθηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και επισκευάστηκε κατά το διάστημα 2004- 2005. Βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, με εξαιρετική θέα προς την αμφιθεατρική Χώρα και το γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου.

Το κτίριο αρχικά ανήκε στην οικογένεια του Παύλου Νιρβάνα, ενώ αργότερα το ανέλαβαν ιδιώτες μέχρι το 1998 όπου ο Δήμος Σκοπέλου το αγόρασε με την προϋπόθεση να γίνει εκθετήριο της ιστορίας της πόλης. Η οικία Νιρβάνα «διεκδικεί» το δικό τη μερίδιο στην ιστορία των Σποράδων, καθώς εκεί φιλοξενήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ως οικότροφος από την οικογένεια του Π. Νιρβάνα και μαθητής στο Σχολαρχείο της Σκοπέλου.

Είναι ένα κατά το πλείστον λιθόκτιστο διώροφο κτίσμα, με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες όπως ένα είδος τοιχοποιίας που έχει χρησιμοποιηθεί και λέγεται “τσατμά”. Η πρόσοψη διαθέτει έναν κλειστό σκεπαστό εξώστη (“σαχνισί”), που αποτελεί κυρίαρχο δομικό αρχιτεκτονικό παραδοσιακό του στοιχείο.

Αξίζει να επισκεφτείτε το όμορφο αυτό οικοδόμημα προκειμένου να θαυμάσετε μία σύγχρονη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μουσειολογική εκδοχή της παρουσίασης και προβολής της Ιστορίας της Σκοπέλου.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Καθημερινά :11:00-15:00 και 18:00-22:00
Είσοδος: 1€