Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση
Η παράδοση ενώνεται μοναδικά με τη θρησκεία και γίνεται μέρος της καθημερινότητας ντόπιων και τουριστών μέσα από δεκάδες γιορτές και πανηγύρια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συμπληρωματικά, οι παραδοσιακοί χοροί και οι φορεσιές της Σκοπέλου έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στη λαογραφία της Ελλάδας, ενώ οργανωμένες συλλογικότητες κρατάνε ζωντανό το Σκοπελίτικο Πολιτισμό, μέσα από δρώμενα και πολλές πρωτοβουλίες. Στην πάροδο του χρόνου, η αγάπη των Σκοπελιτών για τον τόπο τους, την ιστορία και τον πολιτισμό, διατηρούνται με αμείωτο ρυθμό. Έτσι, κάθε χωριό στη Σκόπελο προάγει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού!
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν στο πανελλήνιο αλλά και διεθνώς, τα ξεχωριστά πανηγύρια και οι γιορτές που οι γυναίκες φορούν την παραδοσιακή τους φορεσιά. «Σήμα κατατεθέν» αποτελούν το μεταξωτό μακρύ φόρεμα, τα πολύχρωμα κεντήματα, το λεπτό μεταξωτό πουκάμισο και το στολισμένο κάλυμμα του κεφαλιού με τα χρυσά φλουριά, που «ταξιδεύει» τους τουρίστες σε άλλες παλαιότερες εποχές. Στο ίδιο κλίμα, οι παραδοσιακοί νησιώτικοι χοροί, «ανεβάζουν τους ρυθμούς»!
Είναι γεγονός πως στη Σκόπελο οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια εντυπωσιάζουν. Μεταξύ άλλων, το πανηγύρι του πολιούχου του νησιού, Αγίου Ρηγίνου, στις 25 Φεβρουαρίου στην ομώνυμη εκκλησία, αποτελεί σημαντικό γεγονός για το νησί. Ανήμερα στη λειτουργία προσφέρονται σπιτικά εδέσματα όπως λουκούμια και πεντανόστιμα γλυκά. Στις 24 Ιουνίου γιορτάζει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Χώρα. Αξιοσημείωτη είναι η τελετουργία που τηρείται ευλαβικά και αφορά την αγρυπνία το προηγούμενο βράδυ, που προσφέρεται φαγητό. Το ίδιο συμβαίνει και στις 6 Αυγούστου στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης. Στις 4 Δεκεμβρίου είναι ο εορτασμός του Μοναστηριού της Αγίας Βαρβάρας στον οποίο, προσφέρεται στους επισκέπτες ψάρι πλακί ή μπακαλιάρος.
Στην προσπάθεια μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού και των παραδόσεων από γενιά σε γενιά, σημαντική είναι και η συνεισφορά του Δήμου Σκοπέλου που διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις. Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται συνήθως με την γιορτή του Δαμάσκηνου, που προσφέρονται στο κοινό ψημένα δαμάσκηνα και κρασί, αλλά και εκλεκτά προϊόντα του νησιού.
Ταυτόχρονα, τα λαογραφικά στοιχεία της Σκοπέλου είναι πολλά και σημαντικά και τα συναντά κανείς σε κάθε βήμα. Περισσότερες πληροφορίες για τα Λαογραφικά Μουσεία και γενικά για τα μουσεία της Σκοπέλου μπορείτε να δείτε στην ενότητα Μουσεία