Παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο πέρασμα των δεκαετιών, σημείο αναφοράς για τη ζωή στο νησί είναι οι καλλιέργειες δαμάσκηνου, αμυγδάλων και ελαιόδεντρων. Η Σκόπελος είχε μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού, αλλά μια επιδημία φυλλοξέρας που ξέσπασε τη δεκαετία του '40 είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τα περισσότερα αμπέλια. Οι ψαράδες των τριών βασικών οικισμών, της Σκοπέλου, του ¨Έλιους και του Λουτρακίου, καλύπτουν σχεδόν αποκλειστικά τις ανάγκες του νησιού σε ψάρια. Χάρη στην πανίδα του, το νησί έχει σπουδαία μελισσοκομική παράδοση, καθώς παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Στην επανάσταση του 1821, η Σκόπελος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως ναυπηγική δύναμη. Αν και η τέχνη της ναυπηγικής εγκαταλείφθηκε με τα χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει αξιόλογη παραγωγή υφαντών. Παρότι πολλοί νέοι φεύγουν από το νησί για να σπουδάσουν ή να εργαστούν, πολλοί είναι και αυτοί που επιλέγουν να μείνουν ή να επιστρέψουν.