Χάρη σε ένα ευτυχές γεωλογικό «ατύχημα», η Σκόπελος διαθέτει τόσο αμμώδεις ακτές όσο και ακτές με βότσαλα. Το σχήμα του νησιού -που κατά καιρούς έχει παρομοιαστεί με σαξόφωνο, πέλεκυ και μπούμερανγκ- και η αλληλεπίδρασή του με τις συνήθεις παλίρροιες, τα ρεύματα και τους ανέμους, έχουν συμβάλλει στη δημιουργία μιας εντυπωσιακής και συχνά απρόσιτης ακτογραμμής.

 

   Στη βόρεια πλευρά του νησιού συναντά κανείς ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες: Περιβολιού, Αποθαμένης, Αϊ-Γιάννης, Σπηλιά. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, η απουσία ανθρώπινης παρέμβασης ή οικιστικής ανάπτυξης προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές ευκαιρίες για περιπατητικές εκδρομές, κολύμπι και καταδύσεις.

 

   Η μορφολογία της νότιας ακτογραμμής του νησιού είναι εντελώς διαφορετική: απέραντες παραλίες, πεύκα που βουτούν στη θάλασσα, μαγευτικό δειλινό, οργανωμένες παραλίες με υποδομές για οικογενειακές και κοσμικές διακοπές. Τα 100 χλμ ακτών που περιστοιχίζουν τη Σκόπελο, από τις απέραντες παραλίες της Μηλιάς και της Καστάνης, έως τους «ιδιωτικούς» όρμους στο Χόβολο και τον Πάνορμο, περιμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα. Ακόμη και στις πιο πολυσύχναστες παραλίες τον Αύγουστο, το τοπίο παραμένει παρθένο όπως ήταν πριν από έναν αιώνα.